Nova stran in kje najti novejše objave

Od maja nekje imam aktivno novo stran, namenjeno fotografiranju žensk in delu na sebi, kjer se oboje lepo prepleta in dopolnjuje.

www.martinazaletel.com

Delo na sebi je pomemben del tega kdo sem in kar želim deliti s svetom, nekako pa mi ne sede na področje fotografije otrok in družin. Zato sem se odločila, da ta blog tukaj pustim namenjen lahkotnejšim temam, ko bodo prišle. Trenutno nimam ničesar v planu. Tudi sicer je ta stran malo osamela, pa ne da ne bi več ljubila fotografiranja otrok, svoje mesto pomembnosti v mojem srcu si deli s fotografiranjem žensk, osebnim razvojem in povezovanjem z ženskami, seveda mojim sinom, pa še čem ostalim. Ko dodaš deževno pomlad vse do poletja, imaš pač bolj malo priložnosti za fotografiranje v naravi, kot si ga želim. Tako da so osrednje mesto mojega udejstvovanja zavzele druge stvari.

Ampak nič ni večno, tudi otroci in travniki pridejo še na vrsto 🙂 Jaz pa tačas zaupam v svoje sanje in vas vabim na potovanje z mano, na strani, ki je bolj primerna za to.

zaupaj v svoje sanje

On

To posebno bitje, ki je prišlo v moje življenje kot najlepši blagoslov, zaradi katerega sem preplezala gore, ki si jih pred njim nisem niti domišljala, da obstajajo, kaj šele, da jih lahko preplezam jaz.

Darilo vesolja, meni.

Lani ni maral hoditi z menoj v gozd. Letos sem pogruntala, kaj moram narediti, da uživa. Vživeti se moram, jaz. Ko greva na sprehod, se odpraviva raziskovati skrivno deželo. Imava dogodivščino. Boriva se s čarovnico. Letiva z zmaji. Iščeva škrate pod padlimi drevesi. In občudujeva vile, ki se skrivajo med mladimi smrekicami. Ko občudujeva drevesa, ga objame. Poboža skalo na poti. In jo v naslednjem trenutku preseka z mečem… Uživa.

Ko se voziva mimo gozdov, si delava miselne zapiske, katerga vse morava raziskati. Kaj vse bi tam lahko bilo. Kar naenkrat imava nekaj vznemirljivega pred sabo. Pravljice čakajo na naju. In v tem uživava oba. Letos ga ne bo problem spraviti v gozd.

Tele afnarije so pa njegovo naravno stanje. Že nekaj let je tako, da za vsako lepo fotko dobi on eno, ki je njemu všeč. Pa moram priznati, da se še jaz nasmejim zraven, ker mu res dogaja in si da res duška. To je on, fant veliko izrazov, neobremenjen in svoboden<3

kolaž portretna fotgorafija otrok v naravi

Zdaj ni pravi čas, ali zakaj je ravno zdaj najboljši čas?

Bil je čas, ko mi je skoraj vsaka druga potencialna stranka rekla, da si ful želi fotografiranja, da ga ima v načrtu, ampak zdaj ni pravi čas, ker…
Vsaka je imela drugačen razlog, vse sem lahko razumela. In ker nisem želela, da misli, da jo hočem kakorkoli siliti in ker sem sama alergična na razne psihološke pritiske in jih vidim kot manipulacijo, sem rekla “V redu, razumem. Ko boš začutila, da je pravi čas, samo povej, pa obrnem svet zate.” Vedno sem si rekla, da nima smisla drugemu razlagati, zakaj in kako nima prav, kdaj se je pa še to dobro izšlo… Kadar kdo izvaja to na meni, sledi samo še večji odpor in hiter zaključek. Tega nočem za svoje stranke. Hočem, da vedo, da mi je njihovo počutje najpomembnejše, da si želim, da same najdejo pripravljenost za ta pomemben korak, ki jim lahko spremeni življenje, sigurno pa pogled nase. Razumevanje in sprejemanje je bistveni del mene in konec koncev želim za svoje stranke ženske, ki so same od sebe pripravljene na naslednji korak na poti k sebi.

Pa vendar mi je hudo, ko vedno po takem pogovoru čutim, da je stranka na zgubi. Tukaj se ne gre zame, meni nič ne manjka, če se ženska ne fotografira pri meni, zdaj. S tem, ko se za to odločite, ne delate usluge meni. To je usluga, ki jo jaz lahko naredim za vas, to je moje darilo svetu. To je najhitrejša bližnjica do svojega srca. Moje darilo vam <3

Namesto dolgotrajnega dela na sebi preko različnih delavnic, učiteljev, je to delo na sebi, ki pokaže rezultate v trenutku, ko se začne. In ki ima trajen učinek. Tega ne delam zase. Ti, ki mi danes rečeš, da imaš trenutno preveč dela, ki se trenutno ne počutiš najbolje, ki imaš doma težave, ki te ožemajo, ki bi rada malo shujšala, preden se spustiš v to avanturo, to je zate. Zate, takšno kot si. Ženske vedno najdemo milijon razlogov, da se ne sprejmemo čisto, da se ne ljubimo 100%, nekaj s čimer nismo zadovoljne, kar nas danes moti, kar je danes bolj pomembno od nas. Če si nikoli ne bomo vzele časa zase, ga nikoli ne bomo imele. Če se nikoli ne bomo postavile na prvo mesto, kljub vsem “ampak”, nikoli ne bomo na prvem mestu.

Zakaj si ne bi načrtno vzele dan, ko smo me princeske, kraljice, glavne, edine? Dan, ko nekdo drug razvaja nas, ko nam nekdo pomaga začutiti tisto sebe, ki se skriva pod vsemi obremenitvami, malo razigrano dekle, ki skače po lužah in se kotali po travi, z velikimi sanjami in za katero je vse mogoče. Naj zasije, tvoje srce, nedolžno, igrivo, iskrivo, neskončno lepo. Pomagam ti prižgati to luč, naj nikoli ne ugasne! Samo reci ja. Sebi, ne meni.

Jaz sem tukaj samo posrednik. Vesolje mi je dalo dar, da ga predam tebi. Ali ga boš sprejela, ali boš naredila kaj za to, šla preko sebe, stopila iz cone varnega, znanega in zaupala klicu v srcu, je odvisno samo od tebe. Stegni roke, prejmi ga. Res je, da ga moraš plačati, ampak darilo je veliko večje, kot to, kar daš zanj… Plačilo je samo dokaz, da sama verjameš, da si ga vredna, da sama sebi privoščiš najboljše. Da sama sebi rečeš ja, zase sem na prvem mestu, z vso ljubeznijo. In seveda, življenje za nobeno od naju še ni zastonj, ko bo, bo tudi moje delo, z največjim veseljem <3

Eni fotografi fotografirajo zunanjost, moj dar je, da vidim s srcem, ki je nekje globoko v zavesti povezano s tvojim in zaradi tega je izkušnja fotografiranja z mano tako posebna. Osebna. Intimna. Poveževa se kot dve ženski, ki sva tu, da prebudiva in počastiva lepoto boginje, ki živi v vseh ženskah in ki tokrat čaka, da se izrazi skozi tebe. Želi si sijati, žareti, lepšati svet. Jaz ti jo pokažem.

In ravno zaradi vsega tega, je zdaj pravi čas. Najboljši čas. To je bližnjica do samozavesti, ljubezni do sebe, do totalne prisotnosti v sebi, ko vse ostalo zbledi in izgine iz vidnega in čutnega polja, ko sva samo ti in jaz in morje sprejemanja, ki ti dovoli, da se vidiš kot te vidi vesolje, tvoja duša, za katero si popolna. To je tvoj dan. Tvoj trenutek. Ne prelagaj ga, ker je darilo. Sprejmi ga. Vzami si ga. Bori se zanj, če je treba. To ti pripada! To, da začutiš kako osvobajajoče je, ko si sprejeta čisto taka, kot si. Ko si občudovana točno taka, kot si. Ko so tvoje globine prepoznane. Ko nekdo vidi, kako čudovita si. Ko lahko deliš vse to, kar od nekdaj veš, da je v tebi. Ko se osvobodiš vsega, kar ne paše zraven. Trenutek, ko obstajaš samo ti in tvoje čisto srce. V vsaki ženski je. In ko zasije, se spremeniš. Ko si sama dovoliš, da zasiješ. Ne kot igralka na odru, ki prevzame neko vlogo in je v njej varna, ampak kot nežna cvetlica, ki ji ne preostane drugega, kot da zasije in pokaže svojo lepoto celemu svetu. Zasij! Ker ko boš enkrat tako vzcvetela, bo to za vedno ostalo v tebi. Nikoli več ne boš po svetu hodila kot karkoli manj, kot si – kraljica.

Prambanan – ko se čas ustavi in se srce počuti doma

Prambanan je bil zame poseben. Saj ne, da Borobudur ni bil, ampak Prambanan mi je govoril čisto drugačno zgodbo.
Obiskala sem ga sama. Dan je bil spet nekam meglen, če se spomnite novic o požarih na Sumatri, no, mislim, da je bilo to od tega bolj kot od onesnaženosti zraka, kot sem najprej mislila. Novice sem brala šele, ko sem se vrnila domov 😉
Zadnjič sem po dolgem času začutila pripravljenost, da se lotim fotografij tega posebnega templja, ki se me je globoko dotaknil. Najprej mi je na misel prišla ta pesem, potem pa Prambanan. Zato je tukaj pesem tudi za vas, da vas spravi v razpoloženje <3

 Ko sem sama stopala proti temu ogromnemu sklopu templjev, ki sem si jih prejšnji večer ogledala od daleč, sem se počutila, kot da vstopam v drug svet. Saj tudi sem. In to sama. Brez telefona in točnega dogovora o tem kdaj in kje se dobimo, haha. Ja, obožujem dogodivščine. Spet sem si morala zavezati ruto okoli bokov. Hindujci še svetim drevesom zavezujejo rute okoli bokov, tako da nič čudnega, da si jih morajo tudi ljudje…

Pogled, ki te pozdravi. Vse te razbitine so bili včasih manjši templji, več kot 200 jih je bilo v štirih vrstah okoli dvignene platforme, na kateri stojijo glavni templji.

Ko se približuješ templjem, te presenetijo veliki kupi kamna, eni imajo reliefe, drugi ne. Delavci so bili ravno sredi dela, nekaj so popravljali pred ogromno ploščadjo, na kateri se šopirijo vsi templji. Njihovo udrihanje po kamnih je ustvarjalo prijetno zvenečo melodijo, ki je ne bom nikoli pozabila. Zdi se mi taka meditativna, cing cong cing cong, klomp klomp… Resno mislim, da so oni v bistvu tam zaradi tega, ne toliko zaradi kamnov, ampak tega mi sigurno nihče ne bi verjel. Enega sem celo videla, kako samo udriha po kamnu, sem ga na hitro pofotkala preden bi me videl. Ampak kdo se bo pritoževal, ko pa ustvarjajo tako prijetno zvočno kuliso 😉 Uau, že samo zaradi tistega zvoka bi šla še enkrat tja.

Točno pri vhodu na platformo nekaj gradijo.

Tole je tale delavec, ki tolče po kamnu, ne dletu. res me zanima, če so nekateri tam samo zaradi glasbe, hihi.

Muslimanska družina, ki uživa v hinduističnem templju. Ko sem jim ponudila, da jih fotografiram, so bili čisto veseli, da imajo skupno sliko.

Čudoviti detajli so me res potegnili vase, ne vem no, meni je to noro všeč.

Sam Prambanan je bil poln obiskovalcev, gneča taka, da sem morala po tistih strmih stopnicah lezti zelo previdno, ker je nekdo po drugi strani lezel dol. Ampak nekako mi je uspelo, da se na fotografijah tega ne vidi. Ura je bila ravno okoli ene popoldne, vroče in prešvicano z vsem smeri, tako da si nisem ogledala vseh templjev, ker jih je malo morje. Enega velikega sem si namenoma prihranila za naslednjič. To je bila obljuba med nama dvema. Raje sem malo postopala med templji, si vzela čas in opazovala kamne, ki so mi peli pesem o vrnitvi domov. Kako neverjetno lepo je, ko za trenutek izginejo vsi ljudje in se znajdeš sam med stenami, ki so bile ustvarjene s tako ljubeznijo, natančnostjo in ki so videle že toliko ljudi, pa vendar ti dajo čutiti, da so tam samo zaradi tebe. Ko zdaj razmišljam, ne vem kam so se porazgubili vsi ljudje v pravih trenutkih. Mislim, da je bila vse ena čudovita čarovnija.

Trenutek, ko se zdi, kot da sem sama. Resno sem imela srečo, tole je bil čisto užitek.

Vsi templji so okrašeni s čudovitimi reliefi, ki uprizarjajo slavne epe in pripovedujejo zgodbe bogov.

Šivin tempelj je največji, stoji v sredini, krasijo pa ga štiri temne dvorane na vsaki strani neba. Kipi bogov v njih so bili v temi, nekateri skoraj v popolni, pred njimi pa ljudje, ki so se jih želeli dotakniti. Za vsako sliko sem morala kar dolgo čakati, v sopari vlažnega in vročega kamna.

Ganesha – Šivin sin

Durga Mahisasuramardini Prambanan

Durga Mahisasuramardini, spremljevalka Šive, ki je ubila Demona bika.

Odlomek iz epskega mita Ramajana, kralj Rama s pomočjo opičjega kralja premaga zlobnega kralja Ravano in osvobodi svojo ženo Siti, ki jo je ta ugrabil. Tukaj sta ponovno združena srečna do konca svojih dni 😉 No, po tem, ko je morala Sita dokazati svojo čistost (po ugrabitvi) tako, da se je zažgala ali nekaj takega in ko ni zgorela, ki je vrli mož verjel in jo častil do konca svojih dni. Ja, resno, ni ji verjel na besedo, svoji ljubljeni ženi… no comment.

Nora sem na detajle in teksture… o kako mi je to všeč!

Mislim, da je to Shiva, v skoraj popolni temi

rishi Agastya Prambanan

rishi Agastya – revered Vedic sage, and the earliest Siddhar

Muslimanka, ki se je hotela slikati z mano 😀 belci so tam zvezde, hehe

na koncu sem se morala prav vsesti na eno izmed klopi pod starodavnimi figovci, ker sem bila po domače crknjena. Tropska vročina in vlaga sta v treh urah naredila svoje.

Vesela sem bila, da sem tam sama in ne kot del skupine. Tole je bila sicer prva velika skupina turistov, ki sem jih videla v Indoneziji, mislim, da so bili nemci.

Ko sem hotela zapustiti templje po poti, po kateri sem prišla, ta je bila najbližje izhodu, h kateremu sem bila namenjena, so me ustavili varnostniki in mi niso dovolili mimo, resno. Pa je normalna pot, ampak “enosmerna” ker oni tako rečejo. Čisto utrujena sem se morala še enkrat sprehoditi mimo vseh templjev, čez ploščad, v smeri puščic EXIT. Tako narediš dodaten kilometer, vsaj. Jezna sem bila kot ris, ampak ne tako kot v Borobudurju, kjer te pošljejo ven vijugajoč med milijonom prodajalcev, ki se jim kar zasveti, ko vidijo belca in ti rečejo desetkrat višjo ceno, kot je, vsi pa prodajajo eno in isto robo. No, tukaj sem vsaj dobila par lepih fotk z druge strani templja.

 

 

Na tej strani se posloviš od Prambanana in greš končno (spet okoli) proti izhodu. Za tole sliko sem kar dolgo čakala, da so se vsi ljudje umaknili 😉

Ko bom lahko, se bom lotila še fotografij z tradicionalnega Javanskega baleta večer pred tem, ko smo na drugem bregu reke, desno od tu, sto metrov stran, gledali predstavo Ramayana. Bilo je res čarobno, z osvetljenim Prambananom v ozadju.

Bravo vsem, ki ste prišli do konca, vem, da je kar veliko slik, ampak meni so vse ful všeč in so del izkušnje 🙂

preberite prejšnje objave z mojega potovanja v Indonezijo, vse so v angleščini:
Amazing Borobudur and Mendut temple

Borobudur sunrise and Borobudur market

From Jakarta to Borobudur and Yogyakarta with car

Taman Sari – Sultan’s bath house in Yogyakarta

Amazing Borobudur and Mendut temple

If you haven’t read the previous posts starting with From Jakarta to Borobudur and Yogyakarta with car and following with Borobudur sunrise and Borobudur market you might want to read that first 🙂

Borobudur… it will be the most difficult to describe this experience, I really don’t know where to start.

Perhaps some info first, before I get into my personal experience and sail away on my thoughts.

This description is surced from Wikitravel
Borobudur is a Buddhist stupa and temple complex in Central Java, Indonesia dating from the 8th century, and a UNESCO World Heritage Site. This is one of world’s truly great ancient monuments, the single largest Buddhist structure anywhere on earth, and few who visit fail to be taken by both the scale of place, and the remarkable attention to detail that went into the construction. Set as it is in the heart of the verdant Kedu Plain, the backdrop of mighty active volcanoes only enhances the sense of awe and drama.

Borobudur lay abandoned and hidden for centuries under layers of volcanic ash and thick jungle growth. Nobody knows for sure why it was abandoned, although the popular theories are that the local population just became uninterested when there were mass conversions to Islam in the 15th century, or they were simply driven away by a large volcanic eruption. It was never forgotten entirely though, with local folklore ensuring that stories of the great monument lived on.

I suggest you to read the longer article in the link above, there are other interesting details, well worth the time to read.

Borobudur entry
You come from down there, behind me is the huge temple on a little hill.

Interesting to find out was that the entrance fee for foreigners is Rp 230.000 ($20) and for Indonesians only Rp 30.000, that is some huge difference. In this price the foreigners get a more private, special entry point, where you can rest (I don’t know why would you), a very kind service, a free drink, I chose water bottle, and a nicer (newer) sarong, which is required to wear around the hips for all visitors but it is not enforced, I took mine off when it was too hot under it. It is a thing to be mindful about, being white means being rich and the prices go up accordingly. I don’t mind that though, of course they can not charge such prices to their own people, wages are insanely low there and I do feel $20 is a fair price to pay for seeing such wonder, so I think everything is fine.

Wherever in Indonesia, when you go buy souvenirs, just be mindful that if they say Rp 150.000 to get it down to 20.000. I was so proud when I got a price for sarong to 70.000 and then I bought same design, different color for 20.000 at another vendor. That first one was very tricky, she took me to a place inside the market, away from the crowd, where she could do her magic on me. It was interesting though and I know I will not repeat that again. But to put things in perspective, that is 4,6 Eur vs. 1,2 eur for the cheaper one, so I don’t really care, they are still way cheaper than here 😉 And I was feeling sorry for the second lady wanting me to sell the cheap one, I really didn’t want to buy it, I was buying something else and she wanted me to add the sarong to the purchase, I told her I don’t need it, she lowered the price, I said no, until she came to 20.000, then I already felt so bad, because that is sooo little, so I said ok, but now that I think of it I could have easily give her more. If I go there again, I will go buy something else from her, I remembered her well. But that was in Ubud, Bali, not in Borobudur, so let me get back to this story here 😉

Borobudur
I could not get the whole temple in my wide angle shot, it is 118 meters wide, the steps are very steep and older people have trouble climbing them.
Borobudur
East side facing the rising sun at around 7 am

Borobudur is built as a single large stupa and, when viewed from above, takes the form of a giant tantric Buddhist mandala. The original foundation is a square, approximately 118 metres (387 ft) long and the heighest point is 35 m (114 ft) above ground level. It is decorated with no less than 2,672 relief panels and 504 Buddha statues of various types. The main dome, located at the centre of the top platform, is surrounded by 72 Buddha statues seated inside perforated stupas. .

The monument’s three divisions symbolize the three “realms” of Buddhist cosmology, namely Kamadhatu (the world of desires), Rupadhatu (the world of forms), and finally Arupadhatu(the formless world).

I walked around the temple barefoot, almost dancing, all the time humming a song we listened to in the car the day before. I never heard it before but it was with me all the time we spent in Borobudur. It was so appropriate now that I think of it, I will link it when the images start so you can listen to it as well, I still get transported to Borobudur when I hear it <3

Borobudur
South side up close. Many Buddhas are headless and damaged from the bombing or their parts were stolen by the museums. Out of 504 statues 300 are damaged (mostly headless) and 43 missing.

Borobudur

At first glance, all the Buddha statues appear similar, but there is a subtle difference between them in the mudras, or the position of the hands. There are five groups of mudra: North, East, South, West and Zenith, which represent the five cardinal compass points. The first four balustrades have the first four mudras: North, East, South and West, of which the Buddha statues that face one compass direction have the corresponding mudra

Walking around the temple was like a dream, I felt like this is the place I know in my heart. It felt so natural for me to be there. Whole Indonesia was like that… After initial shock in Jakarta, where the humidity, pollution, traffic, wet and smelly toilets, children with no helmets on motorbikes on the busiest streets of the world, poverty vs.wealth really crashed with the jet lagged me pretty hard, I realized I wasn’t being fair. Nothing wrong with admitting your wrongs, I started from scratch and fell in love with it like I wouldn’t be able to if I had all those biases.

Yeah, I do have consequences because of that, it would be easier if I didnt open my heart so much. But the temporarily broken heart is the price I gladly pay for experiences where my heart was all in, living at 100%.  I’m so extremely grateful for every second of it, but I am sad that I can not just go there again, now. I want to walk around the temple, touching the reliefs of centuries long past, I want to visit amazing Buddha statue I met at Mendut garden and just connect with the peace I felt from it, I want to spend some time in the dark inside of a small Mendut temple, where its extra humid but so so peaceful, so so right. I want that, many times! I don’t know if I will ever have the chance to do that again, so I better treasure all that touched my heart so deeply and move on, trusting that my life always takes me where I need to go. I get a little nostalgic thinking about this so let me move on 🙂

The bulk of the structure consists of six square terraces connected by steep staircases. Each terrace has reliefs in two layers on both sides, recounting the story of the Buddha’s past lives and his enlightenment. The correct way to view the reliefs is to start from the east gate (the main entrance) and circulate clockwise.

You can think of Borobudur as a very large teaching graphic recounting the life story of the Buddha, his teachings and his progress towards Nirvana.

Borobudur detailBorobudur detail
Borobudur detail
Borobudur

Worker is brushing the mold from the creases because through time it erodes the stone. It is a slow and precise job.

BorobudurBorobudur detail

Above the square terraces, the structure suddenly opens up to reveal the final three circular terraces. Comparatively plain and unadorned, there are no more reliefs here just seventy two lattice work stupas — domes housing half-hidden Buddha statues (many headless, some lost entirely). A bombing some years ago destroyed nine of them, but they have been well restored.

Borobudur domes Borobudur view from the top

By the time we slowly circled every level and climbed to the top (our driver got lost somewhere on the way, you remember he is a muslim, so I think he went to pray) there was quite a crowd already and it was very difficult for me to get a shot without people in it. I had to wait and there would always come a second when everyone suddenly cleared off and I could get a shot. But for this bottom image people were constantly climbing the stairs, strolling from left or right so I just turned more to the sky and cut them out. 🙂 It was really a lot more crowded than you might think based on my photos.

Borobudur view from the topBorobudur Buddha in a domeOne dome is open so that the visitors can see the Buddha inside. Buddha statues at the fifth balustrade and inside the 72 stupas on the top platform have the same mudra: Zenith – it corresponds to Turning the Wheel of dharma.
Borobudur Buddha in a dome up close Borobudur domesWhen we were standing at the stupa, at the top of the temple, it was quite crowded, I was just wishing for people to move away so I could appreciate the top a little and all of a sudden from behind the dome on my left these two gorgeous butterflies fly right past me, almost frightening me, playing and circling into the air around the main stupa. It was a little bit like magic. They were black with white spots all over their wings, I think they are local to Java. As we moved along I saw them a few more times, playing happily around the temple.
Borobudur domes

The Borobudur temple itself was an amazing experience, out of this world. By the time we came back down we were all pretty tired, it was hot and sunny, 33 degrees and all I wanted was to take a shower. There was one thing that ruined it a lot for me and that was the tricky exit, which led you through countless selling stalls, it was like a maze, a trap you had to go through to get out. Really a bad way to end the experience, when you are very tired from walking on the sun for half of the day. I was sooo mad… I understand they were just trying to earn something, but give me an option to have a shorter exit route if I don’t want to buy anything, I didn’t pay the $20 to walk an extra mile for nothing.

When we said we would visit another temple, Mendut, I wasn’t really too into it but when I got there, I was really happy that we went. It was a totally different experience, just what I needed after the powerful Borobudur.

Mendut is a Buddhist temple and a monastery in the middle of a town, there is a temple next to this huge tree and a street but there is also a small garden with amazingly peaceful atmosphere and beautiful statues and ancient trees. Peaceful, tranquil, with a gorgeous music I will google and attach before I continue…

Imagine this music playing while you walk in a buddhist garden, how would you not fall in love… There was this statue, Buddha sitting under a tree. When I saw it I was pulled towards it like a magnet, it felt like he was alive, just resting there in his own world. That was amazing experience, I felt so connected… if I could, I would spend more time there. If I ever go back to Indonesia and Yogyakarta, I am surely visiting this statue.

Mendut temple Buddha
Any photo I would take would not do it justice, so let’s just stay with this one.

There were a lot of statues there…

Mendut temple Buddha Mendut temple

Candi Mendut is a Buddhist temple that is thought to have acted as a way-point on the road to Borobudur. It was first discovered in 1834 and holds the distinction of being the first ancient monument in the whole of Indonesia to be restored (from 1897). Some of the statues and reliefs here are of the highest quality, and it is well worth a visit. Mendut is notable as the start of the modern day Vesak procession.

I am sorry that I didnt capture the whole temple but the view wasnt really that beautiful the sky was all foggy and white, not a nice background to shoot against so I just didnt feel like doing it. You can see the image on the link here: http://wikitravel.org/en/File:Candi_mendut.jpg

Here are some detail shots, I did love the tones in the stone, all the details and textures 🙂Mendut temple detailMendut temple detailMendut temple detail

Inside the main room, which smells very nice because of the incense and is very humid but also very pleasant there are three carved large bronze statues. The 3 metres tall statue of Dhyani Buddha Vairocana was meant to liberate the devotees from the bodily karma, at the left is statue of Boddhisatva Avalokitesvara to liberate from the karma of speech, at the right is Boddhisatva Vajrapani to liberate from karma of thought. Their eternal presence fills you with peace, though unfortunately it is too humid to stay there for too long and there are people coming and you have to make way. But I was really impressed.Mendut temple detail

Mendut templeMendut temple detailMendut temple

On our way back to the hotel we stopped at the Pawon temple, which is the third one, the smallest one but I didn’t even take the camera with me. Pawon doesn’t doesnt have room with statues, you can not circle it, so I just popped out of the car for a minute and then we drove to the Yogyakarta.
Actually Borobudur, Mendut and Pawon are built in a straight line. Currently, during the full moon in May or June, Buddhists in Indonesia observe Vesak annual ritual by walking from Mendut passing past Pawon and ends at Borobudur. The ritual takes the form of mass Buddhist prayer and pradakshina (circumambulation) around the temple.
In Yogyakarta we first checked in to our new hotel, where I got my shower and a quick nap before we went to drive through this beautiful city and to the Prambanan temple, to see its towers from a far. It was almost 6pm, we decided we would visit the next day. We stopped on the other side of the river to see the temple compounds from this side, just as the lights were beginning to light huge towers at sunset. The darker it got, the lighter were the normally dark towers, until they were shining completely white. It was beautiful. Incidentally we saw there is a ballet performance that same evening and because we all really wanted to see it, we bought the tickets and waited there. It was a famous Ramayana story and it was one of the most beautiful ballet I have ever seen. Indonesian ballet, of course, the ones I always thought must be something weird when I saw some random images online. Well it is not weird, it is really amazing and I have to select few photos to show them. But this will have to wait for next time 😉

Sources to help me with descriptions: Wikipedia and Wikitravel for Borobudur and Wikipedia for Mendut.

Pravljično fotografiranje otrok in družin